e-Fatura Nedir?
Türkiye’de 397 sıra no.lu Vergi Usulleri Kanunu (VUK) tebliği ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin GİB üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.
e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Fatura kapsamı dışında kalan vergi mükelleflerine ve nihai tüketiciye kesilen faturaların elektronik ortama taşınmasına, faturanın ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanmasına ve ibraz edilmesine imkân tanıyan uygulamaya e-Arşiv Fatura denir.
e-İrsaliye Nedir?
e-Dönüşüm uygulamalarının bir parçası olarak hayata geçen e-İrsaliye, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan yönetmelik kapsamında, sadece sevk irsaliyesi amaçlı düzenlenmesi gereken mal taşıma belgelerinin elektronik ortamda oluşturularak iletilmesini sağlayan sistemdir.
e-Defter Nedir?
Vergi Usulleri Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) tarafından kurumlar için tutulması zorunlu olan büyük defter (defter-i kebir) ve yevmiye defterlerinin elektronik ortamda hazırlanıp muhafaza edilmesi için geliştirilen uygulamaya e-Defter adı verilir. e-Defter; kağıt defterler ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.
Kurumlar, vergi mükellefi oldukları için her parasal hareketi kayıt altına almak zorundadırlar. e-Defter uygulaması, bu kayıt tutma ve istenmesi halinde denetlenme işinin elektronik ortamda yapılmasını sağlar.